Fasole batuta
Nr. portii: 2, Pregatire: 12 ore si 20 minute, Fierbere: cca 1 ora si 30 minute (insa timpul de fierbere poate varia in functie de tipul de fasole) Fasolea batuta ca preparat de post sau nu este todeauna regina. Destul de zgomotoasa, dar todeauna savuroasa, fasole batuta poate fi servita atat la masa vegetarianului cat si la a celui ce are ca leguma principala la masa carnea. Fasolea batuta ca preparat este o mancare vegetariana, insa cel mai mult este apreciata atunci cand este servita la masa cu carnati sau carnita de porc prajita in untura, hmm..delicioasa. Pentru a o manca insa in posturi sau de catre cei care au o dieta exclusiv vegetariana, este cel mai adesea servita alaturi de traditionalele muraturi, de castraveti, de gogosari, dar cel mai bine si mai bine parca se potrivesc cu gogonele murate sau salata de varza acra. Farmecul si gustul acestui preparat traditional romanesc, numit fasole batuta este dat insa de stratul dulceag de ceapa rumenita acoperit bine de bulion si boia. Cand eram mica o rugam pe mama sa faca stratul acesta cat mai gros, imi placea sa mananc acea ceapa rumenita simpla, direct pe paine, ce timpuri..

Ingrediente - Reteta Fasole batuta:

- 200 g fasole alba boabe fiarta in prealabil sau din conserva - 2 ceapa - 1/2 pastarnac(optional) - 1 morcov(optional) - sare, piper - 1 lingura bulion - 50 g boia dulce - 50 ml ulei - 3 catei de usturoi

Mod de preparare - Reteta Fasole batuta:

In cazul in care veti folosi boabe de fasole uscata, dar nu din conserva, aceasta trebuie pregatita cu o seara inainte astfel: fasolea se va spala in mai multe ape, pentru a se curata de impuritati, apoi se va acoperi cu de trei ori mai multa apa calduta, sau chiar fiarta si se va lasa la inmuiat pana a doua zi. A doua zi, se arunca apa in care a stat fasolea la inmuiat, se va mai spala fasolea in una doua ape, se va pune o apa noua curata peste fasole si se va da la fiert pentru 30 minute, la foc mic. Dupa ce a fiert fasolea 30 minute, se arunca apa in care a fiert, se mai spala intr-o apa, apoi se pune o noua apa curata si se mai da la fiert pentru inca 30 minute. Cand fasolea este pe jumatate fiarta, se adauga pastarnacul curatat de coaja, morcovul curatat si el de coaja si lasat intreg si o ceapa curatata de coaja si lasata intreaga. Cand bobul este aproape fiert se pune si sare, dupa gust. Cand fasolea a fiert complet si este un pic mai sfaramicioasa, se indeparteaza zarzavatul (pastarnacul, morcovul si ceapa), se scurge de zeama si se trece prin masina de tocat sau prin robot. Se freaca fasolica cu mixerul turnand cate putin ulei, ca la maioneza, pana se incorporeaza tot uleiul. Ustoroiul se curata de coaja si se piseaza marunt, apoi se amesteca in fasolea batuta cu mixerul. Se toaca o ceapa solzisori, si se caleste intr-o lingura de ulei, cand devine translucida se aduaga lingura de bulion si boiaua. Se pune fasolea intr-un castronel si se orneaza cu ceapa calita.
Imagini ale retetei: Fasole batuta
Click pe imaginea mica pentru vizualizare in detaliu Figura: Fasole batuta - prezentare Figura: Fasole batuta - fierbere Figura: Fasole batuta - taierea cepei Figura: Fasole batuta - prajire ceapa Figura: Fasole batuta - ceapa solzi Figura: Fasole batuta - ceapa solzi Figura: Fasole batuta - prezentare Figura: Fasole batuta - prezentare
Publicat de Alina Rizea la 2010-03-27 11:29:01 5074 Vizualizari
 
Comentarii
Nu exista comentarii adaugate.
 
Posteaza comentariu
  Atentie! Orice utilizator este deconectat automat dupa 30 de minute de inactivitate
si poate pierde tot ce a editat.
Comentariu: *
 
Cod securitate: *
 
Campurile notate cu * sunt obligatorii.

Reteta fasole batuta Reteta fasole batuta Fasole batuta Fasole batuta fasole fasole boabe boia dulce boia dieta vegetariana mancare vegetariana vegetariana carnati muraturi ceapa rume